Нарізають
скибочками 1,5 кг житнього хліба, підсушують його в
духовій шафі до підрум'янення. Сухарі ламають на дрібні частинки, заливають в
емальованому посуді (наприклад, відрі) кип'ятком (10 л) і залишають на 3-4 год.
Коли сусло зовсім вистине, його проціджують (рідина повинна бути
прозорою, з коричневим відтінком), додають 800 г цукру і розтерті з цукром
дріжджі (20-30 г). Посудину прикривають і залишають на 12 годин. Після цього
настій розливають в пляшки, положивши на дно кожної по 2-3 шт родзинок. Пляшки щільно закупорюють і
тримають квас перші доби в теплі, а після цього ставлять в холодне місце.
Найсмачніший квас виходить через чотири дні.